14 Mayıs 2013 Salı

Nasıl Top Model Olunur?

Hatırlarım da eskiden futbol oynayan erkek çocuklarını haşlardı ana babalar. Topçu mu olcaksın başımıza diye hor görürlerdi. Zaman değişti artık futbolcular olağan üzeri paralar kazanmaya başladı. Şimdi aileler oğullarını klüplerin küçük takımlarına sokmak için çaba gösteriyorlar.

Günümüzde top modeller de  futbolculara kafa tutar hale geldi. En çok kazananlardan Gisele Bundchen 2012 yılında  45 milyon dolar kazandı.  Tıpkı futbolcu olmak gibi top model olmak da kolay değil, beslenme, uyku düzeni, spor ve podyum yürüyüşleri içeren model eğitimleri 12-13 yaşında başlıyor. Modelliğe başlamak için ideal boy 1.70-1.80 arasında, zayıf olmaktan çok kilolu görünmemek önemli.

Türkiye'de  top model yetiştirme konusunda  küresel konjonktürü  çok gerilerden takip ediyoruz. Erberk Ajans’ın kurucusu ve ortaklarından Cengiz Erberk'e göre Yabancı modellerin ‘peri masalı’ hikâyesi, bizde ‘Nuri Alço filmi’ olarak algılanıyor: " Uzatılan kart, otomatik olarak ‘kötü yola düşürme’ için kullanılan bir silah: “Bir erkek ‘Ara beni, seni podyuma çıkarayım’ deyince akla farklı düşünceler geliyor. Onun için genellikle kadın model avcıları tercih ediliyor."  Cengiz bey bu güne kadar terslenmemiş olmasını sektörde çok tanınan bir marka olmalarına bağlıyor ancak yine de   yanında kız kardeşi (Neşe Erberk) varsa,  onun sormasını yeğlediğini de ekliyor.

Model olmak için öncelikle herkes ne der? etraf ne düşünür yaklaşımını aşmak gerekiyor. Ardından model olmanın yüksek derecede disiplin ve sürekli spor aktivitesi içeren bir meslek olduğunu anlamak lazım. Modellik göründüğü kadar kolay değil ve günlük 8 saati bulan işyüküne dayanmak için güçlü bir yapıya sahip olmak gerekli.  Profesyonel kariyere ne kadar erken başlanırsa o kadar avantajlı, zira bu meslek en verimli biçimde  13-30 yaşları arasında yapılabiliyor. Ancak Kate Moss gibi 40 yaşına gelip hala senede 10 milyon dolar kazanmaya devam eden top modeller olduğunu da unutmamak lazım. Tıpkı başarılı futbolcuların büyük klüpler tarafından transfer edilmesi gibi modeller de başarılı bir ivme yakalarlarsa  önemli model yönetim ajansları tarafından keşfedilip transfer olmaları  mümkün. Top model olma konusunda süper modellerimizden Tülin Şahin'in yazdığı bir kitap var onu okumanın da büyük yararı olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder