7 Kasım 2011 Pazartesi

Portre'de Püf Noktası

Fotoğrafçı Stephen Eastwood 19mm den başlayarak 350mm ye kadar değişik açılardaki lenslerle 10 adet fotoğraf çekerek  lens açılarının insan yüzü üzerinde yarattığı etkiyi ölçmüş.. Bu ilginç çalışmanın tamamını görmek için tıklayın...

4 yorum:

  1. Peki hocam hangisi tam doğru olanı.

    YanıtlaSil
  2. 70-85 mm portre için uygun kabul ediliyor.

    YanıtlaSil
  3. Serhan hocam. Forumda birisi portre için ideal lenslerle ilgili birşeyler sormuştu. Ben bu makaleyi paylaşmıştım. Başka bir arkadaş şöyle yazmış. "buradaki 70mm ve 85mm arasındaki değer ff makinalar için geçerlidir apsc sensörlüler için değil bunu belirteyim bende" demiş. Oysa ki Hayri Çalışkan hocadan aldığımız eğitimde de Hayri hoca'da aynı şeyi söylemişti. Bu aralık FF makineler için mi? Yanlış mı öğrenmiş olduk.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Soner, genel kıstas daima FF veya 35mm olarak tabir ettiğimiz(36x24mm)ölçüdür. Yani portre için ideal 70-85mm derken bunu FF'e göre konuşuruz. Lenslerin üzerindeki açı ibareleri de buna göre yazılır. APS-C sensör FF'ye göre daha küçük olduğundan makinenin üzerinde 50mm bir lens taktığınızda bunu 80mm olarak kabul etmeniz gerekiyor. APS-C makine ile portre çekmek istiyorsan 50mm kullanman yerinde olur.

    YanıtlaSil