14 Şubat 2013 Perşembe

Üçte bir fiyatına f/1.2 Lens

Bildiğiniz gibi hızlı tabir edilen f/.95-1.2-1.4 aralığında bulunan lensler özellikle portrede yaratabildikleri sihirli bokeh etkisi ve düşük ışıktaki inanılmaz performanslarından dolayı oldukça yüksek fiyatlara satılmakta. Ben de ne zamandır hızlı bir standart portre lensi aramaktaydım;  Canon tarafından üretilen 50mm f/1.2L lensin fiyatı 1600 dolar civarında. Sigma'nın Canon için ürettiği 500 dolarlık 50mm f/1.4 lensi test etmiş olmakla birlikte yine de daha hızlı bir opsiyon arayışlarımı sürdürdüm. Nihayet Canon'un 70-80 li yıllarının yıldızı FD55mm f1.2 lenste karar kıldım. Bu lensin SSC (Super Spectra Coating) işaretli versiyonları da bulunmakta. Yalnız anlaşılacağı üzere bu lensler FD bayonetli olduğu için EF girişe uygun değil.  


Uygun hale getirmek için adaptör kullanmak gerekiyor. Piyasada satılan adaptörler ise iki türlü. Camlı ve camsız olanlar. Camsız adaptörle birlikte kullanıldığında lensin başta sonsuza olmak üzere netleme özelliği bozuluyor, sadece kısıtlı bir derinlik içinde netleme yapabiliyor. Bu netsizliğin nedeni adaptör takıldığında fd lensin arka elemanının sensör düzlemine olan mesafesinin "ef" lens mesafesinden farklı olması biçiminde açıklanabilir. Camlı adaptör kullanmak ise son derece mantıksız zira bu tür adaptörler netleme sorununu çözmekle birlikte içinde hem kalitesiz lensler barındırıyor hem de ışığı ortalama 1 durak kesiyor. 
Nette yaptığım araştırmalar sonucu Kanadalı bir girişimcinin kendi ataölyesinde ürettiği pirinç ef ağızlarla sorunu gayet başarılı bir biçimde çözümlemiş olduğunu gördüm ve bu kombinasyonu denemeye karar verdim. Bu işlem  bir adaptör takma işlemi değil,  bir lens ağzı değiştirme operasyonu. Bu nedenle pirinç EF ağız üzerinde ekstra bir lens/cam bulunmuyor, üstelik  üzerine programlanabilir bir çip de takılmış ve lensin 1.2 olduğu bilgisi exif bilgilerine işleniyor, kadrajda bu bilginin yanısıra AF konfirmasyon ışığı yanıyor ve bip bip sesi geliyor. Sorunsuzca sonsuza netlik yapabiliyor.


Burada yaşadığım en büyük sorun eski FD bayoneti sökmek oldu zira bayoneti tutan 3 adet mini vida,  bir tür kilitli sistemle sıkılmış olsa gerek ki üzerlerine büyük bir baskı uygulamadan minik canavarları yerlerinden kımıldatmak mümkün olmuyor, bu sorunu aşabilirseniz ağzı değiştirmek oldukça basit bir işlem. Bu işlere eliniz yatkın değilse bir tamirciye gidip yardım alabilirsiniz. Üretici Jakup Mika FD ağzın sökülüp EF ağzın yerine takılması işleminin nasıl yapılacağını anlatan bir video da çekerek youtube a yüklemiş bunu da aşağıda izleyebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra FD bayoneti bir kenarda saklamanızı tavsiye ederim.  Fotoğrafları büyük görmek için lütfen üzerine tıklayınız, daha sonra bu lens ile yaptığım test çekimlerini gösteren bir post daha atacağım.Sevgiyle kalın.


4 yorum:

  1. hocam bu ağızlara nereden ulaşabiliriz nerden satın alabiliriz.. acil cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.ebay.com/itm/EdMika-Canon-FL-55mm-1-2-EOS-brass-conversion-kit-/170785828179?pt=Camera_Lenses&hash=item27c3a0ed53
      bu adreste geç yanıt için özür dilerim.

      Sil
  2. tam ihtiyacımız olan şey!!! çok iyi bilgi

    YanıtlaSil