10 Kasım 2011 Perşembe

Makro'ya Giriş


Hemen hemen fotoğrafa başlayan her meraklı makro çekimlere ilgi duymuştur. Makro öylesine cazip bir alandır ki, lens üreticileri 50cm ve altına  netlik yapabilen lenslerinin üzerine hemen bir "macro" ibaresi kondurarak bu merakı nakde çevirmeye çalışırlar..

Oysa makro çekimler ancak bu alana uygun olarak üretilmiş gerçek makro lenslerle yapılırsa kaliteli sonuçlar verir. "Makro" fotoğraf sanatının en sabır ve titizlik isteyen alanlarından biridir. İleri seviyede makro çekimleri, ciddi ışık kullanım bilgisi de gerektirir. Yukarıdaki kısa video makro fotoğrafa giriş için son derece pratik bilgiler içeriyor.

Makro fotoğrafta ring flaş veya sürekli ışık kullanmak bir yandan yüksek diyafram kullanmanızı mümkün kılacak diğer yandan olası gölgeleri elimine edecektir. Yukarıdaki fotoğrafın alt sol köşesinde bulunan çiçek doğal ışık koşulları altında çekilmiştir; Üstte bulunan ring flaş yardımıyla ve alt sağdaki ise ring flaş ve arkaya siyah fon eklenerek çekilmiştir. 

İleri makro için kimi zaman birden çok ışık kaynağı ve yansıtıcı kullanmak, özetle bir mini stüdyo oluşturmak gerekebilir. Örneğin aşağıda gördüğünüz ipek güvesi fotoğrafını çekmek için makro ring flaşın yanı sıra iki yardımcı flaş ve gölgeleri minimize etmek için yansıtıcılar kullanılmıştır.

2 yorum:

  1. Çok teşekkürler... Son derece faydalı bilgiler.
    Nikon D90 makine aldım. Fotoğraf çekmeye yeni başladım. Makro, gerçekten çok ilgi duydyğum bir dal. Makro lens ile ilgili optimum fiyat performans düşünerek bana ne önerebilirsiniz?
    Teşekkürler.
    Oktay Sekin
    oktayserenad@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Oktay bey, hayırlı uğurlu olsun, çok güzel bir kamera edinmişsiniz,makro için size aşağıdaki lensi tavsiye ederim:
    http://www.bhphotovideo.com/c/product/545660-GREY/Nikon_2177_AF_S_Micro_Nikkor_60mm_f_2_8G.html

    YanıtlaSil