13 Ekim 2011 Perşembe

Gizemli Tarih: 12 L Dünyayı Aydınlatan Özgürlük


Amerika'nın simgesi haline gelmiş olan "Özgürlük Heykeli"ni  hemen herkes tanır. Dünyada'ki en bilinir yapıtlardan biridir. Ancak bu heykelle ilgili bilmediğimiz pek çok şey vardır.  Heykelin orijinal ismi "Dünyayı Aydınlatan Özgürlük"tür. Fransız heykeltraş Bartholdi tarafından tasarlanıp Fransa'da yapılmış ve Amerika'nın 100.kuruluş yılında (1886) Fransa tarafından ABD'ye hediye edilmiştir. Heykeltraşın bu tasarımı Mısır'da,  Süveyş Kanalı için yaptığı söylenir.

Diğer taraftan İtalyan heykeltraş Pio Fedi 1877 yılında bu heykelin bir benzerini Floransa'da yapmıştır. Bu heykel sol elinde bir lir ve defne tacı yukarı doğru uzattığı sağ elinde ise kırılmış zincir tutmaktadır.



Özgürlük heykeli ile ilgili pek çok ayrıntı vardır, örneğin bu heykelin özgürlüğü temsil eden Roma tanrıçası Libertas'ın güncel bir yorumu olduğu idda edilir. 

Sol elinde tuttuğu tablette (tabula ansata) Amerikan Özgürlük Deklerasyonu (1776) yer alır, ayaklarında kırılmış zincirler ve başında ışık saçan taç vardır. Taç ve meşale heykele tipik bir güneş tanrıçası görüntüsü vermektedir. Bu güne kadar çıktığımız yolculukları okuyanlar artık bu aydınlanma ateşini Dünyamız üzerine tutan Mısır'lı kutsal kadının kimliğini kolayca tahmin edebilirler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder