4 Haziran 2014 Çarşamba

Hürriyet Sosyal veya Paylaşma Hürriyeti

“Türkiye’nin açılış sayfası” bu slogan hürriyet.com.tr ’ye ait. Hürriyet’in internet sitesi, Alexa Türkiye’de “en çok ziyaret edilen Türk internet siteleri” arasında birinci sırada yer alıyor. Yani bu sloganın bir gerçeği yansıttığını görüyoruz.


Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde gazeteler sadece basılı birer medya olmaktan öteye gidip, önce bilgisayar ekranlarımıza, ardından da akıllı telefonlara, tabletlere ve hatta akıllı TV ekranlarına girdi. Elbette sürekli gelişme eğilimi gösteren sosyal medya platformlarının da bunda etkisi küçümsenemez. İnsanlar artık internet sitelerinde gördükleri içerikleri sosyal medya sayesinde diğer kullanıcı ve takipçilerle kolayca paylaşabilir, üzerinde konuşabilir, tartışabilir hale geldiler. Böylece Hürriyet gibi kaliteli içerik üreten siteler daha çok ziyaret ve okunma oranlarına ulaştı.


Şimdi Hurriyet.com.tr, Hürriyet Sosyal ile bunu bir aşama daha ileri götürüyor ve çok önceden başlattığı ücretsiz üyelik sistemini daha aktif hale gelecek şekilde dönüştürüyor. http://sosyal.hurriyet.com.tr/ adresine üye girişi yaparak Hürriyet içeriğine sınırsız erişim hakkı kazanıyorsunuz. Buraya bireysel bir eposta adresi ile üye olabilir veya facebook, twitter, linkedin gibi sosyal medya platformlarındaki hesaplarınızdan birisiyle bağlanabilir ve bundan sonra aynı hesap üzerinden Hürriyet Sosyal platformunu kullanabilirsiniz. Bu uygulama sanırım dünyada bir ilk ve oldukça iddialı, yani ilk defa içerik üreten bir haber sitesi aynı zamanda bir sosyal platforma dönüşüyor.




Hürriyet Sosyal ile kendi haber akışınızı tasarlayabiliyor ve Hürriyet’in ana sayfası dışında kişisel bir ana sayfa oluşturabiliyorsunuz. Seçeceğiniz ana kategorilerin altında alt kategorileri de belirleyebiliyorsunuz. Örneğin ben bilişim sektöründe olduğum için daha çok teknoloji haberini görmek istiyorum, bunun dışında spor, sanat gibi etkinlikler için de alt kategoriler belirleyip bir yerde Hürriyet içeriğinden kendi gazetemi özel oluşturabiliyorum. Bu şekilde gerek mesleki gerekse ilgi alanlarıma ait haberlere daha kolay, daha hızlı erişebiliyorum. Ana sayfadaki gündem yoğunluğu içerisinde boğulmadan özelleştirdiğim kategorilerdeki haberleri okuyabiliyorum.




Elbette sadece kendi kişisel sayfamı oluşturmakla kalmıyor bunu paylaşabiliyorum. Sistem tıpkı bir sosyal medya platformu gibi çalıştığı için Hürriyet yazarları dahil, platformu kullanan diğer üyelerle etkileşimde olabiliyor, onları takip edebiliyor, onların kişisel paylaşımlarına yorum yapabiliyorum. Ortam tamamen bir sosyal medya platformu olduğu için gündem oluşturmak adına hashtag kullanabiliyor ve oluşturulan gündeme katılabiliyorum.




Ve bir de kişisel olarak öne çıkardığımız haberlerin hurriyet.com.tr ana sayfasına taşınabiliyor olması da önemli. Yani kendi herkes kendine özel hurriyet.com.tr sayfasına sahip olurken, ana sayfaya da katkıda bulunabilecek.


Bana göre Hürriyet, zor ama güzel bir işe girişmiş. Arka tarafta Türkiye için haber üreten büyük bir ekip var, tabi bu ekibi destekleyen en az onlar kadar büyük bir de bilişim ekibi olduğu aşikâr. Bunu yazmalı mıyız emin olamadım. Elbette bu başarı sadece içerik üretmekle ve güçlü bir programlamayla olacak iş değil, bunu destekleyecek ciddi bir reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler gerekiyor. Çünkü sistemin çalışabilir olmasını sağlayacak en önemli unsur kullanıcılar. Bildiğiniz üzere bir sosyal medya platformunu yaşatan tek şey kullanıcıların benimsemiş olmasıdır. Hürriyet Sosyal basit arayüzü ve kolay üyelik sistemi ile bunu başarabilecek güçte olduğunu gösteriyor.


Platform henüz çok yeni uygulanmaya başladığı için bu yazıyı hazırlamadan önce çevremdeki insanlardan Hürriyet Sosyal ile ilgili bilgi almak istedim. Bazıları “sadece bir yazarı okumak için neden üyelik gerekiyor, ileride üyelik için ücret istenebilir” diye düşünürken bazıları da üye olurken kişisel bilgilerini girmesi gerektiği için “fişlenme” endişesi taşıyordu. Bana göre bu endişe yersiz, ama bunu insanlara anlatmak yine tüketici güven endeksi yüksek seviyede olan Hürriyet’e düşüyor. Bazı arkadaşlarım ise bu sistemi çok karmaşık bulmuş ve girmek istemediğini belirtmişti. Elbette iyi yönde bildirimler de aldım, bu platformda gelecek görüp bir an önce içerisinde yer almak için sisteme üye olanlar da vardı. Sanırım onlar da yakında Hürriyet Sosyal fenomenleri olarak karşımıza çıkacaklar:)


İçerik: http://www.blog.sakarpiyon.com/

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder