25 Nisan 2014 Cuma

Sigma18-35mm F1.8 DC HSM Mini Test

Sigma Türkiye Distribütorü Fotopro'dan ödünç aldığım yeni A(rt) serisi 18-35mm F1.8 DC HSM lensi APS-C sensörlü Canon EOS 100D üzerinde test ettim. Öncelikle bu lensin metal gövdesi ile plastik Canon'lara göre ağır ve çok kaliteli bir his verdiğini belirtmem gerekli.  Tabi 18-55 açılarına alışmış olduğum için 18-35 beni bir miktar kısıtladı. 100D yi özellikle hafif olduğu için tercih etmiş olduğumdan yine kit lens EFS 18-55'e oranla bu çok ağır bir kombinasyon oldu ve makinenin hafiflik avantajını ortadan kaldırdı.

Olası kullanıcıların bu lensi tercih etme nedeni özellikle f/1.8 açık diyafram olacağından test fotoğraflarımı 1.8 durağını kullanarak gerçekleştirdim. Otomatik netlik yaparken ortadaki kros (+) tip algılayıcıyı ve sallanma riskine karşı tripod kullanmama rağmen fotoğraflar ne yazık ki lcd ekranda net olarak göründüğü halde büyük ekranda izlendiğinde  netlikte sorun olduğunu gördüm:








Soldaki fotoğraf otomatik netleme ile sağdaki ise manüel olarak netleme yapılarak çekildi.  Fotoğrafları büyük izlemek için üzerine tıkladığınızda aralarındaki netlik farkını karşılaştırabilmeniz mümkün olacak. Netlik iyi yakalandığında net alanlarda  muhteşem bir keskinlik olduğunu görebilirsiniz. 

Bu lens ile otomatik netleme yaparken kimi zaman netlik sinyali almama ve vizörde objeyi  net görmeme  rağmen ard arda kabul edilemeyecek boyutta netsiz fotoğraflar çektiğim oldu: 

Bu gibi netlik sorunları yaşamamanız için lensi makinenize göre kalibre edebileceğiniz Sigma USB dock edinmenizi önerecektim ama teknik özelliklerine bakıldığında  Sigma USB Dock'un uyum lisetesinde bu lens görünmüyordu (büyük olasılıkla lens yeni olduğu için liste güncel değildi) ; Türkiye Sigma yetkilileri ile yaptığım görüşmeler sonucunda dockun bu lensle birlikte  kullanılıp kalibre edilebileceğini öğrendim.  Nitekim daha sonra güncel global siteden bu bilgiyi teyit ettim.

Alan derinliği ve bokeh açısından ele alındığında Sigma 18-35 f/1.8 adeta bir tam kadraj (FF-Full Frame) sensörlü makinede elde edilebilecek derecede başarılı sonuçlar veriyor ki bu son derece etkileyici; Soldaki fotoğrafta arka plan ve kostüm üzerine baktığınızda görülen yumuşak geçişleri sağda Canon'un 18-55 f/3.5-5.6 kit lensi ile yakalamak olası değil:


Diğer taraftan enstantanede yakalanan avantaja göz atmayı unutmayın: aynı ortamda Sigma ile 1/500 ile çekim yaparak titreme riski minimize edilirken (bu lenste görüntü sabitleme sistemi olmadığını hatırlatalım), Canon lens ile ancak 1/125 de çekim yapmak mümkün.

Sigma'nın gövde distorsiyonunu görmek için bir duvar çektim, ne yazık ki burada da netlik kaymış, ancak kenarlara ve tam merkezdeki yatay çizgilere bakarak bir fikir edinebilirsiniz:
Vignet testi yaptığımızda ise Sigma'nın  f/1.8 de oldukça bariz olarak köşelerde kararma yapmakta olduğunu görebiliyoruz:

Sigma18-35mm f/1.8 açıklığı ile APS-C sensörlü kameralar için benzersiz bir lens olmasına rağmen benim için özellikle ağırlığı açısından ve Canon 100D ile yaşadığım netlik sorunları yüzünden tercih etmeyeceğim bir seçenek. Canon kullanıcıları her zaman bu lense ek olarak  satın alacakları Sigma USB Dock ile kalibe ederek netlik problemlerini aşabilirler. Bazı Canon serilerinde hiç problem de yaşanmayabilir. Nikon makinelerde bu soruna pek az rastlanmakta.  APS-C sensörlü makinelerini tam kadraj tadında kullanmak isteyenler için  zaten başka bir seçenek bulunmuyor. Videograflar için bu lens kaçırılmaması gereken bir mücevher.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder