21 Ocak 2014 Salı

Canon EOS 100D (SL-1) Mini Test

Canon 2013 Mart ayında 2 yeni DSLR kamerasını aynı anda tanıttı: 100D ve 700D. Bu kameraları giriş seviyesi olarak algıladığımdan piyasaya çıktıkları anda fazla ilgimi çekmemişlerdi; Ancak daha sonra yaptığım araştırmalar sonucu Canon'un özellikle 100D'nin minik boyutları içine bir canavar sığdırdığı sonucuna vardım.

Bana göre Canon bu kamerayı gerek isimlendirirken, gerekse 700D ile aynı anda tanıtırken stratejik hata yaptı. Bundan ne zarar gelir demeyin,  benim gibi bir çok kişi 100D yi, 1000veya 1100D yerine gelen sıradan bir giriş makinesi olarak algılayarak 100D ile gelen yenilikleri gözden kaçırdı. Oysa  Konvansiyonel bir  DSLR'nin boyutlarını %25 oranda  küçültmek için Canon'un yaptığı yenilikler hiç küçümsenecek gibi değildi, üstelik tam da tersi.. Canon 100D yi üretmek için yepyeni bir üretim hattı kurmuş, ana kart boyutunu küçültmekle kalmamış, prizma ve örtücü mekanizmasını ufaltmış, sensörün enini bile inceltmiş, izleyin: 



Bana kalsa bu küçük canavarı tek digitli klasmanda isimlendirir, örneğin:Canon EOS 9D ve bu dünyanın en küçük DSLR makinesini hak ettiği gibi 700D 'den ayrı tek başına bir lansmanla tanıtırdım: Cep herkülü 9D  olarak.. Bu makine konvansiyonel  DSLR üreticisi Canon'un küçük ve hafif aynasız kameralara karşı verdiği ilk ciddi cevap olarak kabul edilebilir. Sanırım Canon ileride bu mini seriyi daha üst  seviyede ürünlerle zenginleştirecektir.

100D içinde bazı özellikler var ki testleri incelememe rağmen makineyi elime alıncaya kadar bunların  farkında olamamıştım.  Vurgulanmasını gerekli bulduğum  özelliklerden iki tanesi SCN  modu içine gömülerek adeta profesyonel kullanıcıdan saklanmış. Normalde ben bu modları  kullanmadığım için pek ilgilenmem bu yüzden gözden kaçırmış olabilirim. Bu başlık altında bahsetmek istediklerimden birincisi HDR özelliği, SCN modunda "HDR Ters Işık Kontrolü" alt başlığında geçerli oluyor;  Makine bu moda alındığında 3 adet fotoğrafı ardarda çekerek üstüste yapıştırıyor (3 poz ayrı ayrı karta kaydedilmeksizin) ve sonucu tek kare JPEG formatında sunuyor. Kısacası 100D'nin  HDR özelliği ikonografik olarak da -Ters Işık- modunun arkasına saklanmış vaziyette. (Testte 50mm f/1.8 EF lens kullanılmıştır).
HDR modu seçildiğinde bunun sehpa kullanmadan elde çekileceği varsayıldığından olsa gerek yüksek ISO ataması yapılıyor. Soldaki fotoğrafta makine  ters ışıkta modunda 160 ISO kullanırken, sağda ters ışık HDR modunda ISO 640 değeri atamış (3 foto hangi değerlerde çekilmiş bunu bilmek mümkün görülmüyor, sonuç JPEG üzerinde görülen değer büyük olasılıkla üçlü serinin son fotoğrafına ait). Görüntüler incelendiğinde sağda HDR kullanılarak çekilen fotoğrafta gölgeler daha açık tonlarda görülüyor, fakat soldaki fotoğrafta da makinenin ters ışık karşısında P modunda yaptığı otomatik seçim hiç de küçümsenecek gibi değil.
Fotoğraflardan kesit alındığında yüksek ISO kullanılan sağdaki HDR karesinde önemli ölçüde netlik kaybı  olduğu ancak soldaki fotoğrafa oranla renklerin daha doğru olduğu görülebiliyor (büyütmek için fotonun üzerine tıklayınız).

Burada  bahsetmek istediğim ikinci özellik yine SCN modu altında bulunan "Elde Gece Sahnesi" alt başlığı. Bu modda makine bu kez üst üste 4 çekim yaparak bunları hizalayıp tek JPEG çıktı olarak sunuyor ve yine elde çekim yapılacağı varsayıldığından yüksek ISO değeri atanıyor. 
Soldaki fotoğrafta makine  çok loş ortamda modunda 6400 ISO atamışken, sağda elde gece çekim modunda ISO 12800 değeri atamış (4 foto hangi farklı değerlerde çekilmiş bunu bilmek mümkün görülmüyor, sonuç JPEG üzerinde görülen değer, büyük olasılıkla dörtlü serinin son fotoğrafına ait). Görüntüler incelendiğinde sağda gece modu kullanılarak çekilen fotoğrafta ışık ve gölgeler daha koyu tonlarda görülüyor, fakat soldaki fotoğrafta da makinenin loş ışıkta P modunda yaptığı otomatik seçimden karanlıkta 100D nin biraz yüksek pozlamaya dönük olarak programlandığı sonucu çıkıyor.
Fotoğraflardan kesit alındığında büyük bir sürprizle karşılaşıyorum: Bu kez tüm testlerde kullanılamaz kaydı konulan, 12800 ISO'da, SCN-Elde Gece Sahnesi modunda çekilmiş soldaki karede beklenmedik bir netlik olduğunu, fakat 6400 ISO'da modunda çekilmiş olan sağdaki karede önemli ölçüde netlik kaybı ve kabul edilemez ölçüde gürültü olduğunu görüyorum (büyütmek için fotonun üzerine tıklayınız).

Burada bahsi geçen dört kez üst üste çekim özelliğini, otomatik olarak yüksek ISO seçen SCN modu dışında,  Program, Tv ve Av modlarında kendi seçtiğiniz değerlerle ve 3.Menü sekmesinin altında yer alan "Yüksek ISO Hızı Kumlanma Giderme-Çoklu Çekimde Kumlanma Giderme" seçeneği ile kullanmak da mümkün. 

Bu gün 100D ile ilk denemelerimden edindiğim ve önemli gördüğüm bir kaç konuyu sizinle paylaşmak istedim. Unutmadan küçülen boyutların pil büyüklüğünü de olumsuz etkilediği dikkate alınırsa, yeni ve M serisinde de kullanılan pilin çok hızlı tükendiğini belirtmemde yarar var. Özellikle seyahat için ideal olan bu makineyi mutlaka 2 yedek pille birlikte taşımak gerekli,  canlı görünüm modunu (LV-Live View) kullananlar ve sürekli netlik modunda video çekenler için yedek pil konusu yaşamsal önem taşıyabilir. 100D'nin son derece hassas dokunmatik ekranı ve dokunduğunuz yere netlik yaparak,  o noktayı deklanşör olarak kullanma olanağı ayrıca bir pil yeme unsuru.

100D'nin günlük yaşamda çekim sonuçlarını pek çok sitede görebilirsiniz, onlara burada tekrar değinmek istemiyorum ama kısaca kendi deneyimlerimin son derece tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Sonuç olarak 100D yarı fiyatına ve yarı ağırlığına rağmen ağabeyi 70D'den aşağı kalır performans sergilemiyor ve sokakta montumun cebime sığdırarak dolaştığım bu cep herkülü,  benim için ideal yedek/ikinci makine olmayı hak ediyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder