21 Ekim 2013 Pazartesi

Türkiye'de Kuş Fotoğrafçılığı'nın Kısa Tarihçesi

Kuş fotoğrafçılığı, "Vahşi Yaşam" (wild life) olarak adlandırılan kategorinin alt dalıdır. İyi  kuş fotoğrafı çekmek için uygun zaman ve mekanda kamuflajlı olarak konuşlanmak, sabırla beklemek doğru ayarlar, odaklama ve kadraj ile deklanşöre basmak gerekir. Kuşlar poz vermek için beklemeyeceğinden özellikle hızlı ve sabırlı olmak önemlidir.
Türkiye'de kuş fotoğrafçılığının miladını 1972 yılında başlatırsak  sanırım yanlış olmaz. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin kurucuları arasında yer alan  Udo Hirsch Türkiye'nin ilk kuş fotoğrafçısıdır diyebiliriz.  Hirsch'in ilk kuş fotoğrafları da 1972 yılında Redhouse tarafından yayınlanan "Kuşlarımız" isimli kitapta yayınlanmıştır.


Ardından 1979 yılında DHKD tarafından yayınlanan "Turkey a Challange for Birdwatchers" isimli kitapta Hirsch'in yanısıra Gernant Magnin'in fotoğraflarına rastlıyoruz.. (yukarıda)

Bu iki ismi takiben kuş gözlem merakımla birlikte gördüğüm türleri dökümante etmek amacıyla 1981 yılından itibaren sahneye ben giriyorum.  İlk hedefim sık rastlanan türler:  yeşilbaş ördekler, ötücüler, tahtalı güvercinler..  Kuş fotoğrafları çekmek için kendime belirlediğim alan ise Yeniçağa gölü ve Abant Tabiat Parkı.
Edindiğim uzaktan kumanda cihazları ve kamuflaj malzemeleri ile artık rahatsız etmeksizin kuşların yakın plan fotolarını da çekmeye başlamıştım. Yukarıdaki kara kızılkuyruk fotoğrafım 1987 yılında Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı'nın tebrik kartı olarak basılmıştır. Bu analog dönemde tüm fotoğraflarım pozitif filme (slayt/dia) çekilmiştir.

1998 yılında Murat Yarar'ın yazıp Atlas bastığı  "Kuşlar ve Cennetleri" isimli kitapta Atlas Dergisi fotoğrafçısı Cüneyt Oğuztüzün'ün fotoğrafları yer almaktadır.

2003 yılından itibaren dijital makinelerin piyasaya çıkmasıyla birlikte doğasever ve kuş gözlemcilerinin bir kısmı kuş fotoğrafçılığına merak sardılar. Bu kuş sevdalılarının başında Kazım Çapacı gelir.  2004 yılında çekilen yukarıdaki  fotoğraf Selim Somçağ'ın yazdığı ve 2005 yılında basılan "Türkiye Kuşları" kitabında yer almıştır.

Anılan kitapta yer alan diğer kuş fotoğrafçıları ise (alfabetik sırayla):

Melih Özbek

Ali Naki Tez

Özkan Üner
 Ümit Yardım

Tamer Zeybek 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder