7 Ocak 2013 Pazartesi

Tetikleyiciler (Triggers)

Arkadaşlar selamlar ;

Bu sunumumuzda flaşları uzaktan kullanma ekipmanları hakkında temel bilgiler vermeye çalışacağım.

Gelişen fotoğraf makineleri bize her ortamda adeta bir stüdyo ortamı sunabilecek hale geldi. Dolayısıyla yaratıcılığımızı sergilemek için harici ışık kaynaklarımız olan flaşlarımızı değişik açı ve mesafelerden kullanarak güzel fotoğraf ortamları hazırlayabiliriz.

Bazı makinelerin kendi markalarına ait flaşları uzaktan kullanma özelliği olmasına rağmen gene de işi garantiye almak için tetikleyicileri kullanıyoruz. Bu sistemler kablolu ve kablosuz olarak ikiye ayrıldığı gibi, kablosuz olanlar da kendi aralarında radyolu ve infared olarak ikiye ayrılırlar. Tabii bir de flaşın patlamasıyla devreye giren optik sensörlü sistemler de mevcuttur ama bu sunumumuzda onu konu dışı tutacağız.


Kablolu Tetikleme Sistemi

Kablolu tetikleme sistemleri TTL olanlar ve olamayanlar olarak ikiye ayrılır. TTL dediğimiz sistem fotoğraf makinesiyle koordineli bi şekilde ölçüm yapanlardır. TTL olmayanlar sadece manuel olarak ayarlama yapılabilir. Yani flaşımızın özelliklerine makine üzerindeki kontrol ekranlarından ulaşamayız . TTL özellikli olanlarda flaşınızın özelliklerine Makineden ulaşabilirsiniz. Flaşınızın desteklediği senkronize hızlarına bi etkide bulunmaz. Bu tür uzaktan kumanda sistemleri daha çok basit ürün çekimlerinde vs. tercih edilir. Her yandan sarkan kablolar diğer çalışma ortamlarını zorlaştırır. Fiyatları ortalama 100-150 TL civarıdır ...

Kablosuz Tetikleme Sistemleri
Radyolu olanlar :

Bu tipler de kalitesine ve özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Örneğin yukarıdaki model standart bir 3+1 modeldir TTL özelliği yoktur HSS yani yüksek hızda senkronizeyi destekleyemez. Limiti genelde 1/200 yazmasına rağmen 1/160 dan sonra kararmalar başlar.1/200 den sonra perde hızına yetişemezler, fotoğraf alttan yukarı doğru kararmaya başlar. Fakat düzgün çalışır, 20 metre mesafeyi kapsar,başlangıç ve orta seviyeler hatta işine hakim profesyoneller için de yeterli imkanı sunabilir.
(İşin kapsamına göre tabii ki  100 TL ile 500 TL arası fiyat aralığında satılırlar.


Bu yeni model YN-622 ; gene radyo dalgalarıyla hem alıcı hem verici olarak çalışır üstelik yukarda belirttiğimiz ETTL, HSS gibi gelişmiş tüm özellikleri bünyesinde barındırır 1+1 olarak satılır. İki adet kalem pille çalışır; Çin malı olduğu için benzerlerine göre oldukça ucuzdur 1+1 lik paketleri 100$ civarlarındadır. 1/8000 enstantaneyi destekler, 100metre açık alan hakimiyeti ve ön tarafındaki infared AF yardımcı ışığı işimizi çok kolaylaştırır. Flaşları birçok gruplara ayırıp , güç dağılımını istediğimiz gibi makinemizden ayarlayabiliriz. Şu an için sadece Canon kameraları desteklemektedir. Bu ürüne en yakın özellikleri sunan pocketwizard marka tetikleyicinin her bir parçası 300-400$ civarı satılır.

Infared Tetikleme Sistemleri

Bu tetikleme sisteminin çalışması için makine markasına uyumlu flaş sistemi seçilmesi gereklidir . Flaşların slave özelliği bulunması gereklidir. Fotoğrafta gördüğünüz üzere bütün kontrollere cihaz üzerinden ulaşabilirsiniz. ETTL ve HSS destekler. Fakat bu ürünü açık alanda kullanırken infrared ışınların  birbirini görememe durumu vardır. Tercihen kapalı alanlarda, stüdyolarda  daha iyi sonuçlar elde edilir. Ortalama fiyatı 700-800 TL dir.



Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim ,,, © Mete Baskocak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder