8 Eylül 2012 Cumartesi

Sigma 70-200mm 1:2.8 EX DG OS HSM Test


Sigma'nın Türkiye distribütörü Fotopro'dan denemek için aldığım Sigma 70-200mm 1:2.8 EX DG OS HSM lens ele alındığında ağır ve son derece kaliteli olduğu izlenimini veriyor ve kozmetik olarak tatminkar. Bu lensi özellikle homojen ışık olmayan loş bir ortamda, flaşsız ve sehpa kullanmaksızın, elde tutarak denemek istedim. Öyle ya optik görüntü sabitleyici sisteminin (OS)  4 durak kadar avantaj sağladığı öne sürülen bir lensi başka nasıl denemek uygun olabilirdi?  Bunun için güzel bir fırsat da doğdu: Sema Keçeciler defilesi.. Event bir otelin sponsorluğunda yapıldığı için tam olarak defileye uygun olmayan karanlık bir salonda tepeden kimi güçlü kimi zayıf kimi renkli ve ayarsız gelen  ışıklar atında gerçekleştirildi.

Fotoğrafları çekerken gövde olarak Canon 5D MkII ile RAW format kullandım. Kamerayı P modunda ve ISO seçimi de otomatik olarak kameranın seçimine bırakmışken, soldaki fotoğraf  70mm f/2.8 de Tv1/60 ve ISO125 seçimi ile çekildi. Sonuç ve keskinlik görüldüğü gibi oldukça tatmin edici düzeyde. 
İkinci fotoğraf  yine P modunda fakat 200mm ucunda çekildi. Bu kez seçilen değerler şöyle: f/2.8 de Tv 1/200 ve ISO 200. Burada da sonuç iyi görünüyor.

Lensin AF si son derece hızlı ve inanılmaz sessiz, kontrastın yüksek olduğu yerlerde başarılı ancak çektiğim bütün fotoğrafların bu denli net olduğunu söylemem olanaksız zira özellikle podyumda ışığın zayıf kaldığı bölgelerde 180-200mm aralığında netleme yapamadığım kareler de oldu. Servo modunda ise netlik sağlanmadan çekilen fotoğraflar oldu. Lensin OS sistemi netlik sağlandığı durumlarda son derece etkin çalışıyor.

Bu lens 2.8 sabit diyafram açıklığı olan markalı eşdeğerlerine göre yarı yarıya fiyat avantajı sağlıyor ve verdiği sonuçlara bakılırsa fiyatına göre üstün kalite sunuyor. Bu lensin Canon eşdeğeri kırmızı çizgili Canon profersyonel (L) serisinin en mükemmeli. Sözkonusu lensi kullanmış biri olarak diyebilirim ki  özellikle f/2.8 de kadrajın tamamındaki keskinlik konusunda zirveye ulaşmış. Nikon da benzer performansa sahip. Kısacası Sigma rekabet etmesi çok güç  rakiplere karşı hiç de yabana atılacak sonuçlar vermiyor. Bana satın alayım mı diye sorarsanız, bu fiyata böyle güzel sonuçlar veren bir lensi edinmekten pişman olmazsınız derim.  

Fotoğraflar: © Serhan Oksay, Lütfen izinsiz alıntı yapmayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder