24 Eylül 2011 Cumartesi

Nikon 1 Sistem'i piyasa'ya sürdü



9 Eylül 2011'de ekonomi ve iş dünyası haberleri veren Japon gazetesi Nikkei,  Nikon'un bir aynasız kamera sistemi çıkaracağını duyurmuş ancak firma bir basın bildirisi ile bu haberi yalanlamıştı. Bu dedikodu bile Nikon hisselerinin kısa süre içinde %10 değer kazanmasına yetti. Uzun zamandır Canon ve Nikon'un aynasız sistem pazarına girmesi bekleniyordu. Nitekim beklenen oldu ve Nikon 21 Eylül'de küresel çapta bir kampanya ile yeni aynasız kamera sistemi "Nikon 1" i tanıttı. Sistem V1 ve J1 kameraları ile 4 adet lens, flaş ve gps üniteleri ve Nikkor lensler için adaptör gibi parçalardan oluşuyor ve daha değişik aksesuarların üretileceği söyleniyor.


Son derece çarpıcı renklerde üretilen J1 (10-30mm >27-81mm eşdeğeri< kit lens ile birlikte 650USD ref. fiyat) daha basit ve kompakt bir makine; Nikon bu makineyle sosyal medyada kaliteli fotoğraf paylaşmak isteyen ancak fotoğraf bilgisi olmayan kitleyi hedefliyor. V1 ise (aynı kit lens ile 900USD ref. fiyat) bir üst segmentteki kullanıcıları hedef alıyor. Nikon bu makinelerin dünyanın en hızlı netlik yapan ve 10mp görüntüden taviz vermeden saniyede 60 kare çekim yapan özelliğine vurgu yapıyor. Makinenin dünyanın en hızlı olabilmesinin nedeni yeni geliştirilen 10MP'lik 13.2mm x 8.8mm büyüklüğündeki sensörü ve yeni işlemcisi.

Konuyla ilgili forumlara bakılınca Nikon kullanıcılarının memnuniyetsizliğinin tavana vurduğu görülüyor. Tabir caizse Nikoncuların düşüncelerinin özü şu: "dağ fare doğurdu" . Gerçektende makinenin tasarımı son derece alımsız, renk seçenekleri sisteme ucuz bir görüntü veriyor. Daha önemlisi yeni geliştirilen 2.7x krop faktörlü sensörün çok küçük bulunması. Nikon'un bu makine ile aynasız sistem kategorisinde, daha büyük sensörlü, sofistike ve görece ucuz makineler üreten başarılı rakipleri Panasonic, Sony, Olympus ve Samsung ile rekabet etmesi neredeyse imkansız görülüyor. En hızlı olmak uğruna sensör boyutunda verilen bu tavizin stratejik olarak çok yanlış olduğu söyleniyor. Bir taraftanda Nikon'un kendi üretimi olan DSLR makinelere rakip olabilecek bir sistemi bilinçli olarak piyasaya sürmediği idda edliyor. Zamanla sektörün devinin verdiği kararın ne derece isabetli olduğu görülecek.

Sistemle ilgili bilgilere ağağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://imaging.nikon.com/lineup/acil/index.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder