29 Eylül 2011 Perşembe

Gizemli Tarih: 7 g Her Şeyi Gören Göz


Yolunuz Büyükada'ya düşerse terk edilmiş muhteşem bir sütunlu köşk olacak o yapının alnında üzerinize yönelmiş bir göz göreceksiniz. Işığı ile tüm karanlıkları aydınlatabilecek, gizli kalan her şeyi ortaya çıkartabilecek  güçte olan Güneş işte sizi bu kez de bir yapının üzerinden gözlemektedir. Etrafı ışınlarla kaplı bu göz figürünü bazı kiliselerin altarında ve bazen de girişlerinde bulmak mümkündür. Örneğin her şeyi gören gözü  Fatih'te bulunan Bulgar kilisesinin ana giriş kapısında da görebilirsiniz, Hristiyan inanışına göre bu Tanrı'nın gözüdür. Mason mahfillerinde ışığı simgeleyen eşkenar üçgen içinde kullanılır. Eski Mısır'da tanrı Horus'un gözüne denk düşer (I.yolculuğa bakınız).  Tıpkı haç  gibi insanlık tarihinin en eski simgelerinden ve tılsımlarındandır. Günümüzde kullanıldığı en önemli yerlerden biri A.B.D. mühürü ve kimi paralarının üzeridir.  

3 yorum:

  1. Iyi gunler Büyükadadaki yani Maden mahallesi Yılmaztürk Caddesindeki o ev terkedilmis degildir. Yazlıkçılar tarafından Büyükadadaki bir çok ev gibi sadece yaz aylarinda kiraya verilmektedir. Sadece 1 senedir aynı zamanda "satılık" oldugu icin kimse kiralamak istememis ve sadece 1 yıldır boş olarak beklemektedir. Yani kisacasi terkedilmis degil hem kiralik hem de satılıktır.

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraf 2008 Nisanında çekildi. O tarihte de boş görünüyordu. Acaba satılık olduğunu bildiğinize göre mimarı hakkında bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  3. Malesef Ustadim .. mimarını bilemiyorum ama çocukluğumdan beri birçok sefer arkadaş ve komşu ziyaret sebebiyle içeri girdim ..oturdum ..yemek yedim .. Dışardan görülen o bir - 2 minik detay ( süsleme detayı ) haricinde evin içinde dikkate değecek hiçbirşey yok. Tamamen normal bir konut. Söylenenler doğruysa 40 yıl kadar önce yaz aylarında bazi gayrı resmi mason toplantıları bu binada yapılmış..vs vs

    YanıtlaSil