28 Eylül 2011 Çarşamba

Gizemli Tarih: 6 * Mühr-ü Süleyman


İstanbul Fatih'te bulunan Gül camiinin yanından geçecek olursanız,  içeri girip tavan süslemelerine bir göz atın. Arkların "Süleyman Mühür"leri ile bezeli olduğunu göreceksiniz. Sıradan vatandaş tarafından Yahudi işareti olarak bilinen bu mühür Batı'da daha çok "Davut Yıldızı" veya "Davut Kalkanı" olarak anılır. Hz. Süleyman'ın yüzüğünde taşıdığı bu mührü babası Hz. Davut'tan devraldığı bilinir. Gül camiindeki bu motiflerin üzeri bir zamanlar cemaatin şikayeti sonucu boyanmış ancak şimdi boyalar kazınarak altında kalan motifler kurtarılmış.

Soldaki fotoğrafta bu kez bir Hristiyan mabedinde, Notre Dame Katedralinin vitraylarında altı köşeli yıldız görülmektedir. Sağda ve en altta ise kutsal yahudi metinlerinin sarılı olduğu kılıfın üzerinde yine aynı simge dikkati çekmektedir. Daha önceki yolculuklara çıktıysanız  artık bunun bir başka güneş simgesi olduğunu anlamışsınızdır. Fotoğraflardaki altı köşeli yıldızların ortak paydasını görmek için göbeklerine bakarsanız orada daima "Güneş"i  bulacaksınız. Güneşin ışığını altı köşeli yıldızı oluşturan iç içe girmiş iki eşkenar üçgen temsil etmektedir.  Eşkenar üçgen tek başına kullanıldığında ise sonsuz ışığı, göz alıcı aydınlığı anlatır.

Yahudilerin sonradan bayraklarına koyarak sahip çıkmak istedikleri bu simge, tıpkı hristiyanların haçı gibi Musa ve İsa'dan çok daha eski tarihlere uzanmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çok yaygın olarak kullanılan ve koruyucu özelliği olan bir  tılsım sayılan bu sembol, padişahların kaftan altına giydikleri içliklerin üzerinde (ortada güneşin olduğu bölümde çeşitli dualar yazılmış olarak), kalkan ve kılıçların üzerinde,  cami bezemelerinde, hatta  Barbaros Hayrettin Paşa'nın sancağında da kullanılmış olup halen pek çok camiinin bezemelerinde görülebilir. 

4 yorum:

  1. Edirne Selimiye Camii'nin ana kapısının iç sağında ve solunda yukarıya çıkan iki merdivenin ışıklandırma pencerelerinde de bu motif kullanılmış...

    YanıtlaSil
  2. kızıl elma vatikandakı altın elma :)))

    YanıtlaSil
  3. yanlış bilgiler malesef , bu konular hakkında bilinçsiz olarak paylaşımlar yapılıyor yıllardır , bu kadar kör olmayın lütfen , kendi tarihimiz olmasına rağmen hiç bir konuda fikriniz yok ve bu mimari yapılar vede semboller Masonların başlıca sembolleridir ve bu olaylar dünyanın her tarihinde yer almıştır.

    YanıtlaSil
  4. yanlış bilgi yok, sizin bilgilerinizi gözden geçirmeniz yerinde olur, çok güveniyorsanız kendinize adınızı ve bu bilgiler konusundaki uzmanlığınız nereden geliyor bahşedin de öğrenelim.

    YanıtlaSil