Asahi Optik (Pentax) tarafından üretilen Takumar lensler Asahi optik yöneticisi Kumao Kajiwar tarafından ağabeyi Takuma Kajiwara'nin onuruna isimlendirilmiş. Bunlar arasından Super-Takumar 50mm f/1.4 ise fotoğraf tarihinde bir kült lens olarak yer almış. Hatta Flicker'da özel bir gurubu bulunuyor. Takumar'ın bu denli popüler hale gelmesinin nedeni 1.4 diyafram açıklığında diğer 1.4 lenslerde görülemeyecek ölçüde alan derinliğinde netlik vermesi ve kontrastın yüksek olmasıdır. Bunun bir nedeni lenslerin kaplamasında kullanılan toryum oksit (thorium oxide) maddesidir. Bu madde nedeniyle Takumar lensler radyoaktifdir (yüzeye temasta 10 mR/hr). Objektif içindeki lens elemanlarının toryum oksit ile kaplanması objektife kompleks gurup/elemanlar eklenmeksizin ona apokromatik özellikler eklemektedir.
Yukarıdaki fotoğraf incelendiğinde Takumar'ın f/1.4'de Canon'un f/1.8 de verdiğinden çok daha fazla alan derinliği netliği verdiğini görebilirsiniz (büyük izlemek için fotoğrafın üzerine tıklayınız). Bu Takumar'ı süper bir portre veya bokeh lensi yapmayabilir ancak 1.4 gibi bir aralıkta yüksek netlik isteyenler için vazgeçilmez bir alternatif yapabilir. M42 bayonetli bu lensi çağdaş MFT ve DSLR makinelerinizde adaptör yardımıyla kullanabilirsiniz. Fakat Canon 5D kullanıcıları dikkatli olmalılar zira sonsuzda ayna lensin arka elemanına çarpar.
50mm Takumar lensler erken zamanlarda 7 ve daha sonra 8 elemanlı olarak üretilmiş. 7 elemanlı olanlar 60 dolar seviyesinden giderken 8 elemanlılar 120 dolar gibi müşteri buluyor. Peki bunları nasıl ayıracaksınız? MF lenses sitesi bununla ilgili açıklamalar sunumuş. Aşağıdaki fotoğraflar farkları gösteriyor:
7 elemanlı erken dönem lensler daha düşük seri numaraları taşıyor, daha yüksek 1,5 milyon seri numaralı olanlar 8 elemanlı.. Ayrıca 8 elemanlılarda durak skalasınında f/4 yazısının sağ yanında turuncu infrared çizgisi yer alıyor; Dip çemberde "auto/man" yerine "A" ve "M" harfleri durak çemberinde ise nokta yerine "2"rakamı bulunuyor. Geçiş dönemini 8 elemandan ayırmanız için lensin arka elemanlarını saran siyah metal çemberin 8 elemanlıda yivli olmasına dikkat edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder